Catalogul „video nasty” cuprinde filme șocante precum „A Serbian Film”, „Cannibal Holocaust” sau „Faces of Death”.
Multe din următoarele filme rămân la „limita legalității”, când vine vorba de scene grotești. Următoarele cinci titluri au fost interzise ani la rând în numeroase țări, din cauza brutalității lor.
Cel mai remarcabil detaliu în cazul „A Serbian Film” este faptul că regizorul a vrut să facă o… parodie. Srdan Spasojevic a visat să critice în pelicula sa industria locală, dar a sfârșit prin a produce unul din cele mai șocante titluri din cinematografia horror. Filmul a fost interzis în Australia, Brazilia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Malaezia, Singapore și Spania.
Mai mult, directorul unui festival local de film din Spania a amenințat cu tribunalul, după ce producția a fost difuzată în cadrul evenimentului. „A Serbian Film” rămâne unul din „plăcerile interzise” ale cinefililor.
Filmul „Salor or the 120 Days of Sodom” a fost lansat la trei săptămâni după asasinarea brutală a regizorului Pier Paolo Pasolini. Cineastul a fost bătut, călcat cu mașina și incendiat, după ce a regizat unul din cele mai șocante titluri ale anilor 1970.
În Australia, filmul a fost aprobat în 1993, după care a fost interzis din nou, timp de cinci ani. În Noua Zeelandă, cinefilii nu au avut parte de versiunea „uncut” până în 2010. Povestea libertinilor corupți și perverși care răpesc un grup de tineri, pentru a-i supune la violență, tortură, sadism și manipulare emoțională a fost apărată de nimeni altul decât Martin Scorsese, care a semnat chiar și un document legal cu privire la meritul artistic al filmului lui Pasolini.
Scenele de violență din filmul lui Ruggero Deodato au fost atât de realiste, încât regizorul a fost arestat, acuzat de obscenitate și chiar mai multe crime. „Cannibal Holocaust” reprezintă, cu adevărat, piatra de temelie a genului „video nasty”.
Filmul a fost interzis în SUA, Australia Noua Zeelandă, Finlanda, Norvegia, Islanda, printre alte țări. Noua Zeelandă a refuzat în 2006, în justiție, sa permită închirierea „Cannibal Holocaust” în această țară, deoarece ar fi o formă „ilegală” de cinema.
Scenele de abuz, tortură, cruzime față de animale, moarte au fost cenzurate în numeroase țări, pentru a putea fi difuzate. „Cannibal Holocaust” își păstrează titlul de cel mai violent film făcut vreodată, dacă există un asemenea titlu „simbolic”.
Filmul a fost interzis în Irlanda, Norvegia, Islanda și Germania de Vest, i s-a refuzat certificarea în Marea Britanie și a fost cenzurat în Australia și Noua Zeelandă. Au existat chiar și proteste față de lansarea acestui film.
În Canada, filmul a fost interzis în 1997 și i s-a permis distribuirea de abia în 2004. Cunoscut pentru reputația sa, „I Spit On Your Grave” a revenit în atenția publicului după remake-ul din 2010.
Citește și: Filmul pe care maestrul Ridley Scott l-a numit „absolut PERFECT”. L-a inspirat să regizeze „Alien”
Un alt film „depravat”, interzis în 46 de țări, după cum se laudă chiar producătorii săi, a fost distribuit de Aquarius Releasing, în ciuda adversităților.
Australia, Norvegia, Finlanda, Noua Zeelandă, Germania și Regatul Unit au interzis acest film. Țările amintite au permis distribuirea producției de abia la începutul anilor 2000.
Filmat în stilul unui documentar, filmul cuprinde numeroase scene șocante: morți, răniți, cadavre dezmembrate. Unele scene reprezintă trucaje, în timp ce altele sunt reale, scrie faroutmagazine.co.uk.
Sursa foto: YouTube